zondag 9 oktober 2011

Zorgen maak je zelf


Een mens kan zich veel zorgen maken. Dat kan ook echt over van alles zijn. Over werk, familie, vrienden, relatie, ziekte, financiƫn. Noem maar iets op en je kan wel iets bedenken waar je je zorgen over maakt. Wij mensen doen dat nu eenmaal.
Iedereen zal het wel herkennen; het ratelt maar door en door in je hoofd. Je weet het allemaal niet meer. Zoveel zorgen...
Wat kan je eraan doen om je toch iets beter te voelen?
-       Scheid je zorgen en verhelder ze
Bepaal voor jezelf waar je zorgen nou precies liggen. Is dat werk, die ene broer, die goede vriendin of de financiƫn? Maak onderscheid en verhelder ze. Waar maak je jezelf eigenlijk zo zorgen over?
-       Schrijf het op
Alles, schrijf alles op wat er maar in je op komt over de zorgen die je hebt. Schrijf het (eventueel per kopje) van je af. Dat geeft al veel lucht en helpt je ook om de zorgen duidelijker te krijgen.
-       Praat
Praat erover met anderen. Met mensen die je vertrouwd. Of als je dat niet goed kan kijk eens naar online mogelijkheden. Er zijn diverse sites waar je met iemand over je problemen kan chatten. Of bel naar een anonieme telefonische hulplijn. Ook die zijn er genoeg. Dit zijn allemaal mensen die er zijn en graag naar je verhaal willen luisteren. Vaak wordt het dan al snel helderder in je hoofd en komt er meer een gevoel van opluchting.
-       Bekijk je mogelijkheden
Kijk eens goed naar je zorgen. Zijn ze echt zo onoverkomelijk? Of maakte jij je drukker in je hoofd dan de problemen werkelijk zijn?
Kijk wat je zou kunnen doen om de zorgen weg te nemen of te verlichten. Heb je zelf iets in de hand? Probeer dan te bedenken wat je eraan zou kunnen doen en maak een plan. Je zal zien dat het dan al makkelijker wordt, en je zorgen al kleiner lijken; je kan er tenslotte iets mee doen.
-       Relativeer
Soms zijn zorgen moeilijk in woorden te vatten. Soms heb je zelf weinig invloed op de problemen en de oplossingen daarvan, hoe graag je dat ook zou willen.
Hoe stom het misschien ook klinkt; probeer te relativeren. De situatie kan altijd erger (al voelt dat niet zo). Het komt ook wel goed, op den duur leer je ermee om te gaan. Probeer dat voor ogen te houden, hoe moeilijk dat ook is.
Zorgen verdwijnen niet zomaar. Je kan ze tijdelijk wegstoppen maar dan komen ze altijd (in alle hevigheid) weer terug. Probeer ze daarom altijd goed in de ogen aan te kijken. Wees eerlijk naar jezelf. Zoek eventueel hulp of begeleiding als het je allemaal teveel dreigt te worden.

Pas goed op jezelf, want als jij jezelf voorbij loopt wie doet er dan voor jou zorgen?

©JaneOnira

Geen opmerkingen:

Een reactie posten