zaterdag 22 oktober 2011

Ik wil niet douchen!

 Nee-ik-wil-niet-douchen!

Het gebeurt vaak. De peuter/kleuter moet gaan douchen maar vind dit vreselijk. Gilt alles bij elkaar. Gaat volledig in verzet en hem of haar laten douchen is een ramp. De hele buurt geniet mee van de strijd en jij wordt moe om die strijd continu aan te gaan. Wat kan je doen?


Dat peuters en kleuters het eng vinden om te douchen is geen onbekend verschijnsel. Vele kinderen hebben er last van. Vaak gebeurd het van de overgang van het badje naar de douche, na een nare ervaring van shampoo in het oog, of ineens uit het niets dat kan ook.
Probeer bij het kind na te gaan waarom die zo bang is. Vraag ernaar. Vind je het eng? Waarom vind je het eng? Niet elk kind zal daar een antwoord op kunnen geven maar probeer het eens. Indien het kind er wel antwoord opgeeft kan je proberen er gericht wat aan te doen zodat die angst en de strijd verholpen wordt, of in ieder geval, een stuk minder wordt.
Een kind kan bang zijn voor het geluid. Een douche maakt nog best wel herrie in die kleine oren. Het wordt dan als bedreigend gezien. Een muziekje kan helpen. Zet een leuk deuntje op wat je kind erg leuk vind om te horen. Of ga samen zingen.
Een andere angst kan zijn dat het water of dat er shampoo in de oren en ogen komt want dat is natuurlijk geen fijn gevoel. De belofte dat je heel voorzichtig zal doen kan helpen of een washand voor de ogen laten houden. Ook het kind even laten wennen aan het water door er alleen een arm, been of rug onder het water te zetten (en niet direct het hoofd) kan helpen. Daarna kan het kind even zijn of haar hoofd onder het water doen met de belofte dat het daarna nog een keer moet om de shampoo uit te spoelen en dat je voorzichtig zal zijn. Een kleine beloning er tegenover stellen wil ook nog wel eens helpen, bijvoorbeeld een sticker krijgen als het kind even twee keer met zijn hoofd onder het water is geweest.
Ook kan er angst zijn omdat het water pijn doet aan het hoofd. De kraan wat zachter zetten of het kind zelf de kraan laten bedienen (of het samen doen) kan al erg helpen. Eventueel zou je nog wel de douche aan kunnen zetten en dan het kind er rustig onder zetten en dan met je handen of met een klein bakje het water over het hoofd doen, zodat het kind niet de stralen op het hoofd voelt maar wel aan de douche kan wennen.
Beloningen kunnen sowieso goed werken. De belofte dat na het douchen iets leuks gedaan mag worden. Net als het kind rustig laten wennen aan het water. Eerst een arm, dan een been, dan inzepen zodat het kind wel onder het water moet staan om af te spoelen, de rug en dan het hoofd. Vaak zal je zien dat het kind het toch wel lekker vind en er niet meer onder vandaan wilt. Er een spelletje van maken kan ook weleens helpen, of samen douchen, dat is meteen ook een stuk minder eng en is ook verstandig om te doen om het kind te laten wennen.
Het kind laten meehelpen. Samen de kraan aanzetten, zelf wassen en zelf met een bekertje water over het hoofd gieten. Het kind krijgt daardoor zelf meer controle.
Rustig blijven en niet teveel ingaan op de angst het huilen of het krijsen. Volhouden is een kunst en soms erg moeilijk als het steeds zo’n strijd is. Het is echter wel belangrijk, wat moet dat moet en dat moet een kind ook leren. Op een gegeven moment zal het kind zien dat het allemaal meevalt en een paar jaar later is het kind niet meer onder de douche vandaan te krijgen!

©Jane Onira
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten