zondag 24 juni 2012

Geluk zit in jezelf


Een waarheid als een koe. Geluk zit in jezelf; je bent de enige die gelukkig met zichzelf kan zijn. Geluk is voor iedereen dan ook weer anders.
Natuurlijk komt iedereen vroeg of laat dingen tegen, waardoor hij of zij zich niet zo gelukkig voelt. Hij lijdt. Maar wat er ook speelt, de kunst is om het lijden nooit volledig te laten overheersen. Om de pijn, verdriet, woede of wat dan ook niet een allesoverheersende, grote rol in je leven te laten spelen. Je bent de enige die dat in de hand heeft.
Sommige mensen lijken alle tegenslag van de wereld te hebben. Tengevolge van die tegenslagen maken ze verkeerde keuzes en ervaren nog meer tegenslag. Dit verandert pas als je zelf de knop om zet.
Blijven hangen in het leed is een keuze. Jezelf gelukkig voelen is een keus. En uiteraard is geen enkel persoon elke dag volledig gelukkig. Zo is het leven niet. Maar zonder het lijden ken je geen geluk. Zonder pijn geen gelukzalig gevoel. Want hoe weet je wat geluk is, als je het tegenovergestelde niet kent?
Ieder mens streeft er naar; geluk. Sommige mensen laten het van alles afhangen; denken dat ze bij de goede baan, de fijne relatie of dat ene huis, het geluk zullen voelen. Maar zo werkt het niet. Want er zullen altijd tegenslagen op je pad komen. Er zullen altijd momenten van pijn, verdriet en lijden zijn. Dat is het leven. Dat is tegelijkertijd ook wat het leven zo mooi maakt, omdat je juist dankzij die dingen de mooie kanten van het leven kan zien.
Want ook al ervaar je alle tegenslag van de hele wereld, er is altijd iets moois. Altijd iets goed. Altijd een beetje geluk. Je moet het alleen zien. Jezelf er voor open stellen. De keuze maken om ook even te genieten van het mooie en het goede. Al is het nog maar zo klein, het kan zo waardevol zijn.
Geluk zit in jezelf, en jij bent de enige die jezelf gelukkig kan maken.
©JaneOnira

5 opmerkingen:

  1. Zo is het maar net..
    Ik vind dat je dit wederom mooi omschreven hebt, dat ik je blog graag deel met mijn familie en vrienden op Facebook..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi! Maar geluk voelen in het diepst van je miserie is een hele opgave.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is zeker waar, maar toch is er altijd wel ergens waar je geluk uit kan halen -al is het soms een zoektocht- het zit 'em vaak in de kleine dingen

      Verwijderen
  3. So true. Ik geloof daar heilig in. Happiness is a state of mind.

    BeantwoordenVerwijderen