vrijdag 30 september 2011

Het leed dat kindermishandeling heet

De arts belt vanaf de Eerste Hulp naar de kinderafdeling "Jullie krijgen zo een opname. Een jongetje, 2maanden oud, is al door de scan geweest, heeft een hersenbloeding, vermoedelijk shaken baby, beide ouders zijn er. Ik vertel jullie straks meer." Even later was hij daar. Een slap bleek ogend jongetje. Hij wordt op een kamer gelegd waar een videocamera staat. Zo kan het kindje goed in de gaten gehouden worden. Gesprek met ouders is al geweest. De ouders zijn geschrokken en bezorgd.

Het shaken baby syndroom is een veelgebruikte term om hersenletsel ten gevolge van het relatief heftig en lang door elkaar schudden van de baby, en kan ernstige gevolgen hebben. Het is een vorm van kindermishandeling.

Vandaag

Vandaag kwam het AD met een artikel over kindermishandeling. Ondanks alle campagnes van de afgelopen jaren worden de aantallen niet lager.
Per jaar zijn er in Nederland zo'n 119.000 kinderen slachtoffer van geweld, mishandeling of verwaarlozing aldus het AD.

Vormen

Er zijn verschillende vormen van kindermishandeling:
- lichamelijke mishandeling; het toebrengen van verwondingen aan het lichaam
- lichamelijke verwaarlozing: als het kind onthouden wordt wat het wel nodig heeft voor de gezondheid en ontwikkeling
- psychische of emotionele mishandeling: stelselmatig bijvoorbeeld kleineren of pesten, ook het getuige zijn van huiselijk geweld valt hier onder
- psychische of emotionele verwaarlozing: het kind onthouden wat het wel voor zijn geestelijke ontwikkeling nodig heeft (als aandacht, liefde, veiligheid, scholing)
- seksueel misbruik; ook het tonen van pornografisch materiaal aan een kind valt hieronder.

Vermoedens

Het kan zo maar zijn dat je een vermoeden hebt dat er ergens een vorm van kindermishandeling plaatsvindt. Je ziet een kind met blauwe plekken, een kind is schichtig, is 's avonds laat alleen buiten. Er kan van alles zijn waardoor je een naar onderbuik gevoel krijgt.
Een eeuwig durende discussie kan zijn; ga ik contact opnemen met het AMK of niet. Het AMK is het Advies en Meldpunt Kindermishandeling die alle meldingen onderzoekt en behandeld. Een vaak gehoorde commentaar is dat het moeilijk is om iets te melden, want wat nou als je spoken ziet? Dan haal je een heel gezin overhoop. En dat is ook lastig. Echter; bij twijfel kan er altijd gebeld worden met het AMK. Je hoeft dan niet meteen een melding te doen, maar kan ook je zorgen uitspreken. Met hun bespreken wat je gevoel is en waarom. Zij kunnen helpen om het duidelijker te maken voor jezelf of je wel of niet terecht zorgen maakt. Bedenk ook; wat als het wel gebeurd en je hebt het niet gemeld? Dan had je een kind kunnen helpen.

Enkele dagen en heel wat gesprekken in het ziekenhuis verder geeft vader toe. Hij heeft zijn zoontje heen en weer geschud. Het jongetje was maar blijven huilen en huilen. De moeder van het jongetje was er niet en vader wist niet meer wat hij moest doen. Hij vond het zo zielig voor zijn kleine mannetje dat hij zo moest huilen en begreep niet wat er aan de hand kon zijn. Dus toen heeft hij zijn zoontje opgepakt en heen en weer geschud om hem stil te krijgen.

Machteloosheid

Kindermishandeling hoeft niet per se door de vader of moeder te gebeuren maar het kan iedereen zijn die (dicht)bij het kind staat. Regelmatig komt het voort uit een machteloosheid, een onmacht. Vaak is er een verstoring van het evenwicht tussen de draagkracht en de draaglast. Wel een wil om goed voor het kind te zorgen maar het niet kunnen.
De gevolgen kunnen echter zeer ernstig zijn; zowel lichamelijke als psychische schade voor het kind zijn of haar hele leven lang.
Er is meer bekendheid aan gegeven. Mensen weten over het algemeen beter wat kindermishandeling is en waar ze terecht kunnen voor meer informatie. Zoals uit het krantenartikel blijkt, gebeurd het echter alsnog veels te veel. Onderkenning dat het gebeurd, maakt niet dat het minder gebeurd. Of bleef het vroeger meer onopgemerkt (en niet geregistreerd als mishandeling) en is er wel degelijk een daling van de cijfers? Hoe dan ook, zelfs één kind is al een kind teveel.

Bronnen en meer informatie is te vinden op:
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/2937401/2011/09/30/Ouders-blijven-hun-kinderen-slaan.dhtml
www.amk-nederland.nl
www.watkanikdoen.nl
www.kindermishandeling.nl


©JaneOnira
http://www.xead.nl/het-leed-dat-kindermishandeling-heet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten