zondag 8 juli 2012

Kritiek uiten


Waarom hebben sommige mensen altijd kritiek op een ander? Is dat openheid, eerlijkheid, directheid? Wanneer is het kritiek en wanneer is het feedback?
Waarom hebben mensen altijd een oordeel over een ander? Waarom laten mensen elkaar niet in hun waarde? Waarom maken mensen zich soms vreselijk druk over een ander?
Iedereen heeft een eigen mening. Daar zijn we allemaal mensen voor. Niets meer niets minder. Iedereen vindt wat die vindt. Dat mag, en dat is ook alleen maar goed. Als we allemaal dezelfde mening hadden is er ook niet veel aan op deze wereld toch? Dus prima als iemand een eigen mening heeft en dat verkondigt. Geen enkel probleem. De manier waarop, dat kan echter wel problemen geven.
Over positieve meningen zijn we het over eens, dat is altijd prima (al wordt de één daar verlegen van en gaat de ander naast zijn of haar schoenen lopen). Over negatieve meningen, negatieve feedback, negatieve uitlatingen over iets of iemand, schuilt gevaar. Niet het uiten daarvan, maar de manier waarop.
Directheid wordt vaak als negatief gezien. Dat hoeft echter niet altijd. Het is wel weer de vraag hoe direct iemand is, op wat voor een manier. Zeggen wat je denkt mag, maar let er wel op hoe je iets zegt. Wees altijd ervan bewust dat woorden wel degelijk pijn kunnen doen. Moet je daarom je mening maar voor je houden? Soms is dat wel verstandig. Soms ook niet. Want van negatieve meningen kan iemand leren.
Maar zoals gezegd, de manier waarop, is allesbepalend hoe het op de ander overkomt en wat de ander er vervolgens mee doet. Geef je de negatieve mening in het openbaar zodat iedereen ervan mee kan genieten, of doe je het één op één? Ben je volledig overtuigd van je eigen gelijk, of je geef de ander de kans iets toe te lichten of uit te leggen? Spreek je vanuit jezelf of haal je meteen jan en alleman erbij? Gebruik je harde woorden als ‘ik vind’ en ‘jij bent dat’? Of zeg je ‘in mijn ogen’, ‘op mij komt het over als’? Verkondig je alleen je mening? Of noem je ook dingen waar iemand iets mee kan?
De manier waarop je iets brengt kan veel goed maar ook heel veel kwaad teweeg brengen. Let daarom altijd op wat je zegt en vooral de manier hoé je iets zegt. Natuurlijk kunnen woorden verkeerd opgevat worden of verdraaid. Het verhaal van zender en ontvanger, en de ruis die tussen beiden kan zijn. Maak daarom van een punt een puntkomma zodat een dialoog altijd open kan blijven. En als jij degene bent die het kritiek over zich heen krijgt, probeer niet te snel in de verdediging te schieten. Denk erover, kom erop terug. Op een normale, rustige en goede manier. Vraag waarom iemand iets bedoeld. Wees bewust van jezelf, en verzekerd van je eigen kunnen. Laat iemand je niet krenken of pijn doen omdat die persoon toevallig iets op een andere manier ziet. Dat kan tot slot heet goed, daarvoor zijn we allemaal verschillende mensen voor. Makkelijker gezegd dan gedaan, en zowel negatieve meningen (feedback) geven als het ontvangen blijft best lastig.
©JaneOnira

1 opmerking:

  1. Er zijn net zoveel meningen als er mensen zijn, en dat geldt ook voor de manier waarop de opinies worden verwoord.... de ene keer al met meer succes dan de andere!

    BeantwoordenVerwijderen