donderdag 29 september 2011

Eén op de acht vrouwen...

Krijgt borstkanker

Eén op de acht. Dat is veel. Dat betekend van elke 8 vrouwen om je heen er één borstkanker zal krijgen. Wat een nare gedachte. Het is de meestvoorkomende vorm van kanker hier in Nederland. En niet alleen vrouwen krijgen het, ook mannen kunnen het krijgen.
Waarschijnlijk ken je wel iemand met borstkanker. Die dat gehad heeft. Of misschien ken je iemand via-via. Vroeg of laat komt het ineens dichtbij; iemand in je naaste omgeving kan het zo maar krijgen. De oorzaak is nog onbekend, maar 5% heeft een erfelijke vorm, en bij 20% komt het in de familie wel vaker voor.
De overlevingskans neemt gelukkig wel toe; 85% na 5 jaar en 75% na 10 jaar. Gemiddeld overlijden er per jaar 3200 mensen aan borstkanker in Nederland. En dat is nog veels te veel.

Wat het nu eigenlijk is

Bij kanker is er sprake van een ontregelde celdeling. Ons lichaams is opgebouwd uit cellen. Alle cellen in je lichaam vernieuwen zich regelmatig. Dat is normaal. Het kan echter gebeuren dat er 'fouten' komen in de cel en deze zich onregelmatig en soms ook heel snel gaan delen. Er kan dan een ophoping ontstaan; een 'gezwel'.
Een gezwel kan goedaardig zijn; ze groeien niet door andere weefsels heen en verplaatsen zich niet door het lichaam. Kwaadaardige cellen gedragen zich raar, ze kunnen andere weefsels en organen binnendringen en zich verspreiden; deze vorm noemt men kanker. Dit kan dus ook voorkomen in de borsten van zowel mannen als vrouwen.

Symptomen

- Het voelen van een knobbeltje
- Deukjes of kuiltjes in de huid
- Een sinds kort ingetrokken tepel
- Een verandering van de tepel
- Bruin of bloederig vocht uit de tepel
- Pijn in de bost waar ook het klierweefsel anders aanvoelt
- Een borst die warm aanvoelt en rood is verkleurd
- Een wondje van de huid die niet geneest.
Voor al deze symptomen geldt dat ze niet tegelijkertijd hoeven voor te komen. Daarbij betekend een symptoom niet meteen dat je kanker hebt. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het is wel verstandig ermee naar de huisarts te gaan en het te laten onderzoeken. Vaak wordt iemand dan doorgestuurd naar het ziekenhuis waar ze het zullen nakijken. Een foto, een echo, een stukje weefsel weghalen, of een scan om te kijken of het ergens anders zit, bloedafname; kan dan allemaal gedaan worden afhankelijk van de bevindingen van de arts.

Behandeling

Er kunnen verschillende behandelingen plaatsvinden, en ook dat is helemaal afhankelijk van de locatie van de tumor, of er uitbreidingen zijn en welke type cel het is. Daar kunnen allemaal verschil in zitten en dat is ook de reden waarom er voor iedereen weer een andere behandeling kan zijn.
Een behandeling kan zijn: een operatie, bestralingen, chemotherapie of hormonale therapie.
De genezingskans is gelukkig vrij groot. Het kan wel een zwaar proces zijn. Het zijn ontzettende spannende en onzekere tijden, het leven staat op z'n kop, en iemand kan ineens ziek zijn terwijl de persoon zich helemaal niet ziek voelde. De behandeling kan erg zwaar zijn, kan iemand zieker maken. En ook daarna zal iemand met de gevolgen moeten leren leven. Zo is vermoeidheid na genezing nog een veelgehoorde klacht.

Wat als...

Jijzelf of je naaste ermee geconfronteerd wordt? Wat dan? Mijn tip; luister goed naar de eigen behandelend arts, en stel daar ook al je vragen aan. Je kan beter eenzelfde vraag tien keer stellen dan hem niet stellen en erover gaan piekeren.
Op internet is ontzettend veel te vinden. Er is heel veel informatie, en er zijn heel veel ervaringsverhalen te vinden. Kijk altijd goed op welke sites je zoekt voor informatie. Patientenverenigingen zijn vaak het betrouwbaarst. Maar bedenk dan nog altijd; zoveel mensen zoveel wensen. Iedereen is weer anders en bij iedereen verloopt de ziekte ook anders. En bedenk dat ook als je ervaringverhalen zal gaan lezen. Die ervaringen van anderen hoeven niet jouw ervaringen te zijn. Hou dat altijd in je achterhoofd, ook als je in het ziekenhuis met anderen wordt geconfronteerd die het ook hebben. Of wanneer die buurman je aanspreekt die een tante had die dit en dat, of die mevrouw van twee straten verderop die dit of dat en bladiebla. Mensen denken vaak goed advies te geven. Mensen denken vaak veel te weten. Alleen is hun ervaring niet de jouwe. Onthou dat goed.

Bronnen:
www.kwfkankerbestrijding.nl
www.pinkribbon.nl


©JaneOnira
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten