zaterdag 14 december 2013

It's Christmas time...


December. Een maand dat staat vol gezelligheid, warmte en geluk. De Sint die met zijn, al dan niet zwarte, Pieten kinderhartjes sneller laat kloppen. De Kerst met de kerstboom, lichtjes en heel veel lekker (vr)eten. Oud- en nieuw, vol terugblikken en vooruitzichten.
Ik hield altijd van december. Ik heb goede herinneringen aan Sinterklaasvieringen, aan de Kerst bij ons thuis, en oud- en nieuw gezellig met de familie. Maar als je iemand moet missen, die je juist zo graag bij deze dagen erbij zou willen hebben, dan zijn die dagen ineens niet meer zo mooi. Dan zijn ze meer beladen. Omdat je gezellig tussen de mensen zit. Of ‘gezellig’ de kerstboom hebt opgetuigd en naar de kaarsjes zit te staren. Maar je iemand mist. Iemand die naast je had moeten zitten. Wiens naam je ook op de kerstkaarten wil zetten. Je put uit herinneringen maar soms is dat niet genoeg. Je bent eenzaam in gezelschap. The most wonderful time of the year...
Het zijn mooie dagen. Ik kan genieten van de lichtjes, van de gezelligheid, van de sfeer. Maar het kan me ook ineens aanvliegen. De leegte, de eenzaamheid, het willen dat het anders was. Het besef dat degene die je zo veel lief hebt, die je zo graag erbij zou willen hebben, dit allemaal moet missen.
Het is een tijd van bezinning. Terugkijken op afgelopen jaar. De vooruitzichten die komen gaan. Straks weer een nieuw jaar. Nieuwe kansen, een nieuwe start.

©2013, JaneOnira

woensdag 4 december 2013

Het is weer december


December, oh december.
Je bent er blij mee. Of juist helemaal niet.
De maand kan je niet lang genoeg duren. Of mag heel snel voorbij gaan.
Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw.
Voor de één een feest, voor de ander een hel.
Donkere dagen
Koude nachten
waar mensen in eenzaamheid
naar gezelschap smachten
Een maand vol gezelligheid
een maand vol drukte
Voor de één een uitje, voor de ander een verplichting.
Een maand van afsluiting van het afgelopen jaar.
Een maand vol verwachtingen voor het nieuwe jaar.
Bezinning
stilte
en rust.
©2013, JaneOnira