zaterdag 23 februari 2013

Dat is een roeping


Een roeping. Is het?
“Dat je dat kan doen zeg. Het is vast een roeping.” Nee hoor. Gewoon een manier om geld te verdienen. Niets meer. Niets minder. Waar iemand dat doet door in de stromende regen vuilnis op te halen, voor de klas te staan, hele dagen op een bureaustoel te zitten of iets te doen met zieke kinderen. Wat is het verschil? Niets is meer of minder. Alles is even hard nodig. Alles is ooit een keus geweest.
“Je doet het met je hele ziel en zaligheid”. Nou, nee hoor. Het is gewoon een manier om geld te verdienen. Ik ben er goed in, en ik wil er nog beter in zijn. Dus zet ik mij volledig in, zoveel als ik kan. Is dat met mijn hele ziel?
Wat is dat eigenlijk ‘ziel’? Je geest, je wezen, je zijn? Als je ooit iemand dood hebt zien gaan dan heb je gezien dat het leven eruit glijdt. Is het dan de ziel die uit het lichaam glipt? Waar gaat je ziel dan heen? Wat is je wezen, je zijn, je kern? Waar komt je morele anker vandaan? Hoe weet je wat goed is of fout? Is dat iets wat je hebt aangeleerd? Of is het ook iets wat al in je zat en alleen maar gevoed of ondervoed wordt?
Ja, ik leg mijn ziel en zaligheid erin. Ik ga ervoor. Zoveel mogelijk, zoveel als ik kan. Meestal dan. Lang niet altijd. De boog kan tot slot niet altijd strak gespannen staan. Is het dan ook automatisch mijn roeping omdat ik iets graag doe? Wanneer is iets dan een roeping? Bestaat wel zoiets als een roeping? Is niet alles een keuze? Gebaseerd op je zijn, je wensen, willen en kunnen?
©JaneOnira

1 opmerking:

  1. Nee, niet alles is een keuze, roeping of hoe je het ook noemen wil. Maar de manier waarop je ernaar kijkt of er mee omgaat heel vaak wél. Al weet je dat dikwijls pas later...

    BeantwoordenVerwijderen