maandag 19 maart 2012

Alles draait om aandacht


Mensen willen aandacht. Sommigen schreeuwen erom.
Het is eigenlijk heel normaal om aandacht te willen. We willen allemaal de warmte en geborgenheid. We willen veiligheid. Een thuis. We willen liefde. We willen een bijzonder iemand in ons leven. Iemand die je met heel zijn of hart lief heeft en nooit meer los wilt laten. Wij mensen zijn sociale wezens. Zelfs die eenling, die zonderling in dat hutje op de hei. Ook die.
Allemaal willen we aandacht. We zoeken bevestiging. We willen aandacht met ons schrijven, een reactie uitlokken. Al dan niet bewust. De één sterker dan de ander, maar we willen het allemaal. Het is een bevestiging. Het is leuk, ook als het negatief is.
Social media. Een hele goede. Nooit eerder hebben we zo extreem graag gehoord willen worden. We willen lezen en gelezen worden. Horen en gehoord worden. Luisteren en naar geluisterd worden. We willen aandacht.
Sommige mensen willen veel aandacht. Schreeuwen erom. Sommige mensen plaatsen iets om een reactie uit te lokken, ongeacht of de persoon ook meent wat hij of zij zegt. Als het maar iets oproept bij andere mensen. En dat doet het ook, al is het alleen maar irritatie.
Hoe blij worden we van een positieve reactie, een complimentje? We kunnen heel hard roepen dat het toch echt niet hoeft, maar stiekem doet het ons allemaal goed. Niemand wilt alleen zijn. Iedereen vindt het gevoel van eenzaamheid vreselijk. Zelfs de mensen die bewust hebben gekozen voor een afzonderlijk bestaan zijn niet alleen. Zij zoeken de aandacht misschien niet bij andere mensen, maar wel bij een hogere macht, een God, dieren of bij de natuur. Halen daar hun kracht en steun uit. Een waardering. Want allemaal willen we gewaardeerd worden.
Aandacht doet een mens groeien. Zowel positieve als negatieve aandacht. Je groeit als mens, als persoon. Alles draait om aandacht, en van aandacht wordt je rijk.
©Jane Onira

Geen opmerkingen:

Een reactie posten